Празник на виното, Минерални бани

Вече няколко години в с. Минерални Бани се пресъздава древен тракийски ритуал „Виното на Сабазий Загрей“.
Атракцията се организира в местността „Шарапаните“ край Минерални бани, като част от програмата на фестивала „С хоро на гроздобер“.
Шарапаните са скални вдлъбнатини с дълбочина 20-70 см. и диаметър 50-180 см, направени от хората преди 2600-2800 години. Всяка шарапана се състои от малко и голямо басейнче с наклон и открито или закрито каналче за течност. Името шарапана идва от турски и означава вино. Затова се и предполагам, че на тези места древните обитателите са преработвали грозде за вино.
Счита се, че шарапаните са свързани с култа към бог Дионисий.

Свързани Обекти

Националният видеокаталог “Това е България” е единствената по рода си документална поредица за България и съдържа 12 тематични филма – за красотата, бита, историята, културата, забележителностите и природата на България. Добавете колекцията към вашата семейна библиотека!

Поръчайте тук
Coming Soon

Туристическият портал „Това е България“ е визуален каталог с авторски фото и видео материали, които разкриват многопластовата красота на България. Колекциите са подредени по региони и видове туризъм. Разнообразието на нашата страна е необятно! Разгледайте каталога онлайн!

Вижте Повече