Кадин мост, Невестино

Кадин мост, известен още като Невестин мост, е каменен мост над река Струма в село Невестино, Кюстендил. Името му идва от турското „Кадън кюпраси“ (Невестин мост) и е свързано с легендите за построяването му. Строежът на моста станал по заповед на Везир Исак паша през 1470 г., по време на управлението на султан Мехмед II. Кадин мост се счита за един от най-забележителните паметници на строителството в България от този период и през 1968 г. е обявен за архитектурно-строителен паметник на културата от национално значение.

Свързани Обекти

Националният видеокаталог “Това е България” е единствената по рода си документална поредица за България и съдържа 12 тематични филма – за красотата, бита, историята, културата, забележителностите и природата на България. Добавете колекцията към вашата семейна библиотека!

Поръчайте тук
Coming Soon

Туристическият портал „Това е България“ е визуален каталог с авторски фото и видео материали, които разкриват многопластовата красота на България. Колекциите са подредени по региони и видове туризъм. Разнообразието на нашата страна е необятно! Разгледайте каталога онлайн!

Вижте Повече