Родопи

Родопите е планина в Южна България и Северна Гърция, част от Рило-Родопския масив. Тя е най-обширната планина в България и заема около една седма част от българската територия. Името на планината Родопи е с тракийски произход. Името се среща за първи път у Херодот – пети век пр. н.е. В античната традиция е запазена само една етимологична легенда, която изяснява (според представите на епохата) името и появата на планината[1]. Известна е чрез Трасил от Мендес (I в. сл. Хр.) и Псевдо-Плутарх (III – IV в. сл. Хр.): „Родопа и Хемус били брат и сестра и почнали взаимно да се желаят, като Хемус я наричал Хера, а тя назовавала любимия си Зевс. Понеже боговете се почувствали оскърбени и понесли тежко това, превърнали ги в едноименните планини“

Свързани Обекти

Националният видеокаталог “Това е България” е единствената по рода си документална поредица за България и съдържа 12 тематични филма – за красотата, бита, историята, културата, забележителностите и природата на България. Добавете колекцията към вашата семейна библиотека!

Поръчайте тук
Coming Soon

Туристическият портал „Това е България“ е визуален каталог с авторски фото и видео материали, които разкриват многопластовата красота на България. Колекциите са подредени по региони и видове туризъм. Разнообразието на нашата страна е необятно! Разгледайте каталога онлайн!

Вижте Повече