Обичай Сурва, Перник, кукери

Обичаят „Сурва“ се представя в нощта на 13 срещу 14 януари. По стара традиция фамилиите се събират от всички краища на страната в нощта срещу старостилния Васильовден. В центъра на всяко село се пали ритуален огън, маскираните мъже танцуват около него, възвестявайки с оглушителен шум победата на доброто над злото. В групите участват по няколко поколения. Един до друг лумкат звънците дядовци, бащи и внуци. През последните години наред с мъжете все по-често се маскират жени и момичета.

От 2015 година обичаят „Сурва“ вече е и в представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.

Свързани Обекти

Националният видеокаталог “Това е България” е единствената по рода си документална поредица за България и съдържа 12 тематични филма – за красотата, бита, историята, културата, забележителностите и природата на България. Добавете колекцията към вашата семейна библиотека!

Поръчайте тук
Coming Soon

Туристическият портал „Това е България“ е визуален каталог с авторски фото и видео материали, които разкриват многопластовата красота на България. Колекциите са подредени по региони и видове туризъм. Разнообразието на нашата страна е необятно! Разгледайте каталога онлайн!

Вижте Повече