Крепост Ятрус, Русенско

Името крепостта Ятрус е всъщност древното име на река Янтра. Името има тракийски произход и означава „бързо течаща“. Местоположенето на крепостта е на 40 км западно от гр. Русе и в непосредствена близост до село Кривина. Намира се на десния бряг на река Янтра върху невисок връх  в близост до устието й. Западната и източната части са унищожени от двете реки – Янтра и Дунав. От крепостта е запазена площ от около 2.5 хектара. Карел Шкорпил пръв идентифицира руините край село Кривина с тези на древната крепост Ятрус, базирайки се на разстоянията, отбелязани в римските пътни карти.

Свързани Обекти

Националният видеокаталог “Това е България” е единствената по рода си документална поредица за България и съдържа 12 тематични филма – за красотата, бита, историята, културата, забележителностите и природата на България. Добавете колекцията към вашата семейна библиотека!

Поръчайте тук
Coming Soon

Туристическият портал „Това е България“ е визуален каталог с авторски фото и видео материали, които разкриват многопластовата красота на България. Колекциите са подредени по региони и видове туризъм. Разнообразието на нашата страна е необятно! Разгледайте каталога онлайн!

Вижте Повече