Крепост Димум, Белене

Крепост Димум съществува от първи до седми век. През целия Римски период в България. Крепостта е един от големите градски крайдунавски центрове и е последната, най-северна митническа станция. Последното е причината крепостта да бъде възстановявана пет пъти по време на този период. Обявена е през 1968 г. за паметник с национално значение. Община Белене е извършила реставрация и възстановка през годините на част от Античната римска крепост „Димум” във вида й от IV век. Керамичните материали от Димум свидетелстват, че теренът е бил обитаван от славянобългари през IX-X век.

Свързани Обекти

Националният видеокаталог “Това е България” е единствената по рода си документална поредица за България и съдържа 12 тематични филма – за красотата, бита, историята, културата, забележителностите и природата на България. Добавете колекцията към вашата семейна библиотека!

Поръчайте тук
Coming Soon

Туристическият портал „Това е България“ е визуален каталог с авторски фото и видео материали, които разкриват многопластовата красота на България. Колекциите са подредени по региони и видове туризъм. Разнообразието на нашата страна е необятно! Разгледайте каталога онлайн!

Вижте Повече